Genom att använda vår hemsida godkänner du vår användning av cookies.
Besöksadress
Skaraborgsvägen 3 A
506 30 Borås
033 – 10 80 00
info@zango.se
Kontakt
Besöksadress
Södra Kyrkogatan 1
033 – 10 80 00
info@zango.se
Alla projekt går igenom liknande faser. Dessa faser kan kallas olika beroende på organisation eller projektmodell, men innehållet i faserna är oftast detsamma eller liknande.
Idé – Förstudie – Planering – Genomförande – Avslut och Effekt
Idén ska brytas ner i en förstudie. I förstudien samlar vi ihop de idéer som ligger till grund för projektstarten. Oavsett vilken modell som ska användas i en kommande genomförandefas så är det viktigt med någon form av förstudie.
I förstudien kontrollerar man om krav och omfattning finns beskrivet. Som projektledare tar jag främst reda på vad som kommer att krävas av projektet och mig som projektledare. Har vi någon deadline? Finns det en budget?
Bryt ner och överblicka
I förstudien är det viktigt att bryta ned scoopet, att förstå vad som ska göras och hur. Om det är ett teknik-projekt behöver tekniska beskrivningar tas fram. En övergripande projektplan behöver omfatta tid och kostnad. Den övergripande projektplanen ger god indikation på om projektets tänkta tid och kostnad är rimlig.
Förstudien behöver visa vilken bemanning som krävs för att projektet ska lyckas. Vilka resurser behöver projektet och när? Finns dessa resurser och kompetenser tillgängliga när projektet kommer behöva dem? Kommer projektet behöva annan utrustning eller material? En förstudie ska visa vilken kompetens och vilken utrustning som kommer att behövas genom hela projektet.
Förstudien behöver tänka igenom vilka intressenter som finns till projektet. Vilka interna respektive externa intressenter finns? Förstudien bör också se över kommunikationsplanen.
Tänk på att: